Kaka težka beseda ha? :) No pa vendar, školjčišče je naša naravna znamenitost.. Za vse tiste, ki niste vedeli, je to en greben, v ankaranu, bolj natančno malo pred Ankaranom se zavije V Sveto Katarino, se pelje do obale, na levi se pri nogometnem igrišču pusti avto in se gre še enih 200 metrov naprej mimo privezov. Na levi strani privezov je en greben, ki nadaleč zgleda kot navaden nasip peska in okoli blato, naprej se pa vidi del luke Koper. Od daleč, se ne vidi nobenih školjk, a verjemite mi ta nasip je nasip školjk, ki jih morje naplavi, ne vem zakaj in zaradi katerih tokov, ampak to je pravo pokopališče školjk. Na greben morate po improviziranem mostičku ki drsi, in vam svetujem, da zelo pazite, ker sem lanskoleto zdrsnila s kamna, ker sem hotela frendici pomagat da gre čez, in se mi je noga do vrha stegna zarila v to blato, in med tem,ko sem hotela desno nogo izvlečt iz blata, se mi je zarila še taleva.. Danes mi gre na smeh, ampak takrat je blo grozljivo, ker sem bila nemočna, in se nisem mela za kaj prijet, pomagali so frendi, da so me dobili ven, cena tega pa je da sem japonke pustila tam, ker so bile pregloboko zarite, da bi jih dobila ven.. Umazana sem bila kot pujsek, a vsaj sem dobila “fango tretman” zastojn.. :)

No, ko boste enkrat na grebenu so na vrhu bolj zdrobljene školjkice,(pohojene) če pa imate kako mičkeno otrško lopatko, lahko izkopljete tudi kak zelo lep primerek ;) Otroci so ponavadi zelo navdušeni, ko skakljajo po tem otočičku, odrasli pa tudi.

Letos je v primerjavi za mojim lanskim obiskom, zrastlo kar nekaj zelenja na grebenčku..

No če boste v bližini Žankarana, si kar oglejte to našo Slovensko naravno znamenitost! ;)

(Danaja evo slikice, da boš vedela da res obstaja ;) )

Niso glih najboljše slikce,ker nas je že skoraj ulovila tema, a za predstavo bo :)

 • Share/Bookmark

...komentar [8]

 

8 komentarjev

 1. teena pravi:

  Jaz sem šla tudi pred kratkim do tukaj peš, tu je en par slikc:
  http://teena.blog.siol.net/2007/04/29/ankaran-in-okolica/

  No, prej so še slike iz kampa in po poti od kampa do tega školjčišča.

 2. Jazzy Jazzy pravi:

  lepe slikice, ti si se bolj potrudila, pa še lepše vreme si imela od nas ;)

 3. Emerik pravi:

  Zanimivo, lansko leto, smo bili tam blizu v kampu, in nisem vedel za to, sigurno bi si šli to znamenitost pogledat. Če se letos odpravimo, bomo sigurno šli tudi na greben, me prav zanima zakaj glih tam naplavi vse te školjke.

 4. Jazzy Jazzy pravi:

  Nisem nek strokovnjak, za te zadeve, ti pa lahko povem še eno drugo zanimivost, v Piranju je zadaj za lučko kapetanijo, za skalami, pod unim visokim zidom, ena mičkena res miniaturna plažica, ki smo jo zmeraj klicali Lučka (ne vem če je še tam, neki so preurejali kapetanijo, pa lahko da so jo zasuli) no tam je zmeaj naplavilo en kup “obdelanega” stekla, steklo ki je bilo v morju, je premetavalo sem in tja, ga brusilo in na koncu naplavilo na lučko, kot ene mičkene draguljčke vse lepe okrogle že zbrušene.. Enkrat sem jih ful nabrala in doma naredila en mozaik..
  Zdej k sem se spomnila, bom prav en dan šla pogledat, če je lučka še tam :)

 5. eboy pravi:

  Prva asociacija na to objavo na to mi je intervju s predstojnikom katedre za biologijo ljubljanske Biotehniške fakultete, ki je bil objavljen v Dnevnikovi sobotni prilogi Objektiv. Ful dobr, če maš možnost, si ga preberi.

 6. Jazzy Jazzy pravi:

  sobotne priloge se verjetn ne da na netu dobit ;) bom povprašala če jo še kdo ma ;)

 7. danaja pravi:

  Hvala Jazzy :)
  Resnično smo lani iskali školjčišče in smo ga le stežka našli, tudi domačini niso točno vedeli, kaj in kje naj bi bilo školjčišče…pomagali so nam naravovarstveniki.
  Trenutno je školjčišče aktualno na več področjih
  ;)
  http://www.up-rs.si/up-rs/uprs.nsf/dokumentiweb/A12033E04C3BD947C1257162004F810D?OpenDocument

 8. Jazzy Jazzy pravi:

  sej je prav, nej ga zaščitijo, k tega se ne vidi glih vsepovsod… kr nej se ukvarjajo s tem, k ni treba, da glih vse uničimo… ;)

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !