O Istanbulu (ki ima kar nekaj imen) sem na mojem blogu že večkrat pisala. (tu, tu in tudi tu..pa še kje..)Ker se v tem mestu znajdem večkrat na leto, tokrat nisem slikala znamenitosti, sa jih lahko vidite že če v google utipkate Istanbul. Koliko mi je čas dopuščal, sem poizkušala ujeti utrinke tega milijonskega mest, katerih se ne vidi v prospektih za počitnice :D Mesto je fenomenalno a vseeno ne bi živela tam. Preveč velik kaos je to za eno deklico iz Portoroža, kjer imamo eno glavno ulico in tri semaforje. V mestu je 14 milijonov previvalcev plus še kake par milijončkov se jih zlije z vseh koncev. Eni zaradi turizma, eni službeno, eni kar tako… Mesto preseneča tudi s svojo ekstremno bedo v določenih predelih kot tudi nesramnim bogatstvom kako četrt bolj proti obali. Vidš lahko marsikaj in ljudem tam ni več nič čudno. Nobena stvar jih ne more presenetit.. Vajeni so vsega. Pa tudi televizija ne skopari z informacijami, morbidnimi slikami, napihovanjem in kazanjem vsega kar je za kazat in ne. Kar ne velja za goloto in seksi scene. Raje pokažejo zmrcvarejno truplo, kot pa erotično sceno na filmu… Kljub vsemu te mesto prevzame in če nimaš nobene slabe izkušnje s kakimi sleparji, lopovi in podobno, te še dolgo po odhodu kliče, da se vrneš… ;)

V 95% muslimanskem svetu se najde tudi cerkev ;) (za vse tiste, ki so enkrat, ko smo debatirali, trdili, da jih ni) na Taksimu (predel Istanbula)

dsc05878.JPG

Gevrek se prodaja kot v starih časih..

dsc05883.JPG

Spomenik Ataturku

dsc05889.JPG

Tudi dans se koruzna moka nekej pripelje tako kot v starih časih..Pa čeprav v predel Istanbula, ki velja za bogatega… V neposredni bližini Hiltona, Holliday Ina in podobnih verig …

dsc05893.JPG

dsc05901.JPG

Turški kebap nima nič skupnega z našimi. Ne da so pri nas slabi..A ko enkrat probaš turškega poznaš razliko ;)

dsc05899.JPG

dsc05896.JPG

Iskender turška posebnost, nekaj zaradi česa bi šla takoj spet nazaj..mnjamiii… :P

dsc05920.JPG

Turški sirni burek, ki se topi v ustih in ma malo hrustljavo skorjico.. mnjamiii spet…

dsc05929.JPG

kostanj…

dsc05962.JPG

koruza…

dsc06009.JPG

baklavice na popustu :D

dsc06011.JPG

moram prizna, da te torte spodaj včasih res samo lepo zgledajo… :D

dsc05945.JPG

Po celem svetu znan pokrit bazar…

dsc05971.JPG

dsc05984.JPG

dsc05987.JPG

dsc05912.JPG

 • Share/Bookmark

...komentar [30]

 

30 komentarjev

 1. irena irena pravi:

  še dobro, da sem lihkar jedla, če ne bi si zaslinila tipkovnico :)

 2. Jazzy Jazzy pravi:

  sej še dodajam ;)

 3. markopigac pravi:

  ko fotkas probaj imet aparat cimbolj vodoravno, ker zdaj ti ga vlece na levo ;)

 4. Jazzy Jazzy pravi:

  s polnimi rokami vrečk, je dobro, da sem sploh kaj slikala :D :D

 5. markopigac pravi:

  Ne izgovarjaj. Kaj pa moje Fenerbaće kratke hlače? :)

 6. Jazzy Jazzy pravi:

  galatasaray si hotu… in kdaj mi rečeš :D ko sem na pol poti na letališče in to ob dveh zjutraj.. jako si mi bistar :D :D glih tu kjer ta tip koruzoo prodaja je nasproti trgovina s temi navijaškimi zadevami :D

 7. popotnica pravi:

  popravi me. če se morda motim, ti sigurno nisi šla organizirano s kakšno od turističnih agencij, tam se ti to, kar slikaš in opisuješ sigurno ne bi dogodilo.tudi jaz sem mesto doživela na 1000+ 2 načina.samo en utrinek, ki ga ne bom nikoli pozabila. na poti k vhodu modre džamije, za mano hodi otrok, ne vem ali je turek ali rom, star tam nekje do 8 let,hoče mi prodati knjigo o istambulu, ne popušča on, ne popuščam jaz, na koncu poizkusim s finto, nimam eurov, nimam dolarjev ,nimam lir imam slovenske tolarje ( bilo je leta 2005).Pogovarjava se angleško,pa mi reče “no problem” 3000 TOLAR, presenetilo me je , kako hitro je vse skurziral in to točno,glede na euro in dolarsko ceno. Na koncu sva kupčijo sklenila in sicer za celi 1000 tolarjev.Moje barantanje je bilo neizprosno, na koncu sva bila oba zadovoljna, morda eden bolj, drugi pa manj.
  Uživam, ko v deželah, kamor potujem odkrivam njihov svojstven vsakodan

 8. Jazzy Jazzy pravi:

  popotnica te scene so mi zelo dobro znane.. pa itak radi barantajo :D pa vsi zelo dobro tržno naravnani od malih nog :D :D
  ne hodim z agenicio vsaj v istanbul ne ;)

 9. Gramatik pravi:

  AAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAA! TURSKI KEBAAAAAAAAAAAAB!!!! JEBO GA AJVAR NJEGOV!!!!:DDD

 10. Jazzy Jazzy pravi:

  hahahah ma ti si res blesav :D :D naslednjič greš z mano.. :D kebaP.. sem ti že povedala ;)

 11. Jazzy Jazzy pravi:

  sicer je prav tudi kebab, ampak turki majo na koncu P ;)
  http://en.wikipedia.org/wiki/Kebap

 12. Emerik pravi:

  A maš kaj zame :P :P

 13. Jazzy pravi:

  Sami neki žicarji okrog mene pismo :D :D

  Nobenmu ne dam nič, vse bom sama pojedla :D pa če počim :D st mogli za karto prispevat :D

 14. Blitz pravi:

  Mene sta presenetili dve stvari – visoke cene v trgovinah (mislim, da najdražji bencin v Evropi) in relativno urejen promet – od hotela na Leventu, v katerem sem stanoval, sem prišel v dobre pol ure do Modre mošeje s kombinacijo podzemne, vzpenjače in tramvaja. V 50x manjši Ljubljani lahko o takem podvigu samo sanjaš.

  Čez en mesec grem spet – looking forward.

 15. Jazzy pravi:

  ja levent je kar bogat predel in temu primerne so cene.. sicer sem pa opazila da so se od lanim ko sem bila nazadnje, res dvignile tudi cene hrane, ki je bila včasih dosti bolj poceni… ja je zanimivo kako so v 15 milionskem mestu določene stvari bolj poenostavljene in dostopne kot recimo v urejeni ljubljani :D

  jaz pa čez ene dva do tri ;)

 16. Blitz pravi:

  Haha, jaz sem zaradi prekletega bencina preveč denarja dviognil na bankomatu. Nisem namreč imel pojma, kakšno je razmerje z evrom in sem si zadevo po svoje preračunal – sklepal sem, da liter bencina stane okoli 1 evro in sem se odločil dvigniti za 300 evrov lir ali kaj že imajo. Šele kasneje sem ugotovil, da stane liter bencina med 1,7 in 1,8 evra. Ampak cene so take, da ni bilo problem porabiti.

  Pa nisva nič na Leventu kupovala, ampak tudi v okolici Taksima so bile cene v trgovinah hude. Je pa res, da so cene v restavracijah zelo zmerne.

 17. Jazzy pravi:

  taksim je draaag full ;) nižje pejdi v aksaraj al pa lalely v tem delu se dela šoping ;) taksim ma cene kot če bi pri nas kupoval ;)

 18. andy pravi:

  Kaj pa pohane školjke na Taksimu (če tega nisi probala moraš nazaj), pa menemen? Upam pa, da ni nisi jedla kokorec. Pogrešam Istambul in tiste breskrbne čase v Turčiji in Istambulu. Šele danes odkrila tvoj blog in moram malo pregledat kaj si napisala.

 19. solinar pravi:

  Joooj si mi zdej naredila gušte…grem nekaj pojest…pa zihr ne bo tko dobro kot tole na slikah ;-) ….

 20. turbofolker turbofolker pravi:

  Odlične fotke :D

 21. Jazzy pravi:

  Turbo sem se potrudila ne? :D :D Jih imam še ful..bom še kako kasneje nalimala ;)

 22. solinar solinar pravi:

  Neža sprašuje, če bo teta Jazzy jutri prišla na piknik?

 23. Jazzy pravi:

  Teta Jazzy bo jutri verjetno delala do kakih 20.00 – 21.00, če ne še dlje :( tako, da ne bo znselo … bo pa teta đezi sigurno prišla v Izolo in šla z Nežko na sprehd ob obali barčice gledat;) Obljubim.. ;)

 24. Blaž Blaž pravi:

  waaa unle kostan tmle me je čist zrajcu zdj :D

 25. Jazzy Jazzy pravi:

  pa da veš kok je bil dober..tak hrustljavo pečen.. pa velik :P

 26. anka pravi:

  Sem že včeraj gledala te slikce in sem postala takoooo lačna, da sem si šla sirove štruklje naredit. Danes pa spet ista pesem. Spet sem lačna…
  Samo predzadnji dve slikci pa tako bleščita, da sem morala prav ekran temneje regulirat :lol:

 27. Jazzy pravi:

  pa čevepov splo gor nisem dala :D
  pol bi se ti sline po tipkovnici cedile :D

 28. turbofolker turbofolker pravi:

  :lol: naj te bo sram! Ta glavno nisi dala gor :)

 29. Blaž Blaž pravi:

  RRRRRRR…. :)

 30. Deč : informations, photos, carte, vue satellite pravi:

  [...] günstig, gewandt’ other italic: osk destrst `dextra est’; umbr destram-e `in dextram’, …Konstantinopolis, Carigrad & Istanbul….Prev.deč velik kaos je to za eno deklico iz Portoroža, kjer imamo eno glavno ulico in tri [...]

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !