Najstarejše mestno jedro je bilo obziidano že v 7. stoletju. Razdeljeno je bilo na četrti, ki so se imenovale po mestnih vratih: Miljska, Stolna, Osrednja in Poljska.

pi

pp

Z razvojem mesta se je se je obzidje premikalo proti jugovzhodu in sproti vključevalo posamezne nove četrti, ki so nastale zunaj njega. Del obzidja, ki ga je obdajal najstarejši del mesta na področju rta, se v svojem poteku ni spreminjalo, potrebno pa ga je bilo večkrat obnoviti.

V končni fazi širitve, ki se je vršila med leti 1470 in 1533 je tretje obzidje zaobjelo celoten polotok. V tem vmesnem času je nastalo tudi drugo obzidje, ki je vključevalo četrt Marčano. Največji del ohranjenega obzidja sodi v čas od začetka 15. do sredine 16. stoletja in je postalo sestavni del srednjeveške mestne strukture. Izjemno zgodovinsko vrednost ima njegov najobsežnejši ohranjeni ostanek tretjega obzidja na področju Mogorona s katerim se zgodovinsko mestno jedro zaključuje.

Leta 1991 se je mesto Piran pridružilo mednarodnemu združenju “Prijateljski krog obzidnih mest s sedežem v angleškem mestu Tenbyju. Združenje ima prek 130 članic, ki se vsako leto zberejo na posvetu in izmenjajo izkušnje. Leta 1998 je bilo srečanje županov obzidnih mest v občini Piran.

šš

Razsvetljavo obzidja sta tako zasnovala svetlobni oblikovalec Lucio Gobbo, ki je bil zadolžen za izdelavo študije, določitev zasnove osvetlitve celotnega objekta in detajlov, določil pa je tudi primerne vire svetlobe, sijalke, mesta postavitve, usmeritve in karakteristike svetil, in projektant električnih instalacij Boris Kocjančič. Njegova naloga je zajemala povezovanje kablov z električno energijo in svetil, predvsem pa zagotavljanje varne priključitve, zanesljivega obratovanja in avtomatskega vklopa.

ppp

 • Share/Bookmark

...komentar [4]

 

4 komentarjev

 1. strojnik strojnik pravi:

  Kam so golobe nagnali… :shock:

 2. Rodrigo pravi:

  oštja, kaka dolga pavza med objavami. ja dobrodošla nazaj, no ))

 3. drmagnum drmagnum pravi:

  Modra barva osvetlitve, daje obzidju poseben čar. Ta akrobat je pa tudi nekaj posebnega. Zanimiva popestritev za vse, ki bodo kot turisti obiskali Piran.

 4. Loris pravi:

  Carsko!

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !